Arkadaşlar merhabalar, basketbol izlerken hep dikkatimi çeken bir konu var ve sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.
Son dakika serbest atış performansı gerçekten maç kaderini mi belirliyor?
Özellikle NBA ve EuroLeague maçlarını takip ederken fark ettim ki, maçın son 5 dakikasında serbest atış çizgisine çıkan takımların isabet oranları ile maç sonucu arasında çok güçlü bir korelasyon var gibi. Mesela bu sezon Fenerbahçe ve Anadolu Efes'in kritik anlardaki serbest atış performanslarına baktığımda:
Spinco gibi platformlarda yaptığım araştırmalarda da benzer istatistikler gördüm. Özellikle son çeyrek performans analizlerinde serbest atış faktörü sürekli ön plana çıkıyor.
Peki bu durumda:
1. Takımlar son dakika için özel serbest atış antrenmanları yapıyor mu?
2. Psikolojik baskı altında bu oranlar nasıl değişiyor?
3. Koç stratejileri burada ne kadar etkili oluyor?
Örnek senaryo: Diyelim ki takımınızın son 5 dakikada %60 serbest atış isabet oranı var, rakip %85. Bu 25 puanlık fark maç sonu skorunda ortalama kaç sayılık bir farka dönüşüyor?
Sizce bu metrik üzerine daha fazla çalışma yapılmalı mı? Antrenörlerin maç sonu rotasyonlarını belirlerken en iyi serbest atış atan oyuncuları sahada tutma stratejisi ne kadar mantıklı?
Deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim!
Son dakika serbest atış performansı gerçekten maç kaderini mi belirliyor?
Özellikle NBA ve EuroLeague maçlarını takip ederken fark ettim ki, maçın son 5 dakikasında serbest atış çizgisine çıkan takımların isabet oranları ile maç sonucu arasında çok güçlü bir korelasyon var gibi. Mesela bu sezon Fenerbahçe ve Anadolu Efes'in kritik anlardaki serbest atış performanslarına baktığımda:
- 5 sayı fark altındaki maçlarda son 5 dakikada %75+ serbest atış isabet oranına sahip takımlar maçların %82'sini kazanmış
- Clutch time'da (son 3 dakika) serbest atış çizgisine daha fazla çıkan takım genelde galip geliyor
- Playoff maçlarında bu oran daha da kritik hale geliyor
Spinco gibi platformlarda yaptığım araştırmalarda da benzer istatistikler gördüm. Özellikle son çeyrek performans analizlerinde serbest atış faktörü sürekli ön plana çıkıyor.
Peki bu durumda:
1. Takımlar son dakika için özel serbest atış antrenmanları yapıyor mu?
2. Psikolojik baskı altında bu oranlar nasıl değişiyor?
3. Koç stratejileri burada ne kadar etkili oluyor?
Örnek senaryo: Diyelim ki takımınızın son 5 dakikada %60 serbest atış isabet oranı var, rakip %85. Bu 25 puanlık fark maç sonu skorunda ortalama kaç sayılık bir farka dönüşüyor?
Sizce bu metrik üzerine daha fazla çalışma yapılmalı mı? Antrenörlerin maç sonu rotasyonlarını belirlerken en iyi serbest atış atan oyuncuları sahada tutma stratejisi ne kadar mantıklı?
Deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim!